Wortelhumus

wortelhumus

Mijn lunch deze middag bestaat uit sneetjes speltbrood en wortelhumus.

Kikkererwten? Kikkererwten zijn zéér gezond. Ze bevatten zeer veel vezels (dit is goed voor de spijtvertering en bestrijden darmkanker). Daarnaast bevatten ze heel wat antioxidanten (die het verouderingsproces tegengaan)en zorgen ze ervoor dat onze aders niet worden bekleed met een oxidatielaagje (dit laagje kan als het te dik wordt zorgen voor een hartinfarct; roken, vlees eten, teveel alcohol drinken zijn bijvoorbeeld zaken die oxidatie bevorderen).

Voor de wortelhumus:

Ingrediënten:

6 wortelen
1 ajuin
2 teentjes look
Komijn
Paprika kruiden
1 grote eetlepels tahine
Sap van 1 limoen
Peper en zout en olijfolie
200 gr uitgelekte kikkererwten

Bereiding: snij de ajuin en de look fijn en bak aan in flink wat olijfolie (humus heef toch olijfolie nodig dus kan je evengoed nu reeds wat meer olijfolie gebruiken); de wortelen schillen en fijn snijden en meebakken; bodempje water toevoegen en de wortelen hierin laten garen tot het water bijna is uitgekookt; deze ‘massa’ in de blender doen samen met de uitgelekte kikkererwten, peper, zout, de tahine, het sap van 1 limoen, flink wat komijn en flink wat paprikakruiden.

Voor het speltbrood:

Ingrediënten: 500 gr speltbloem, 15 gr verse gist, 300 ml lauw water, 8 gr zout, 35 à 40 gr boter.

Bereiding : alle ingrediënten samenvoegen en kneden (met de handen of met een machine, ik gebruik de thermomix om te kneden gedurende een 7tal minuten). Laten rijzen onder een handdoek gedurende een 25tal minuten. Kort met de handen kneden en in een broodvorm leggen. Laten rijzen gedurende 40 minuten. In de op 220 graden voorverwarmde oven gedurende 30 minuten.

Smakelijk !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s