Speltpasta met courgette en pistachenoten

spelpasta pistache

Dit gerecht past volledig in het thema van mijn blog: gezond en vooral ook zeer snel klaar (slechts 10 minuten bereidingstijd!).

Ik gebruik speltpasta omdat dit gezonder is dan tarwe : spelt bevat meer eiwitten, vetten, en ruwe vezels dan tarwe en heeft ook grote hoeveelheden vitamine B17 (anti-carcinoom). Spelt stimuleert ook het immuunsysteem om zo de weerstand te verhogen tegen infecties.

Het grote voordeel van speltpasta is ook dat het gemakkelijker verteerbaar is (misschien en hopelijk heb jij daar geen last van maar velen, waaronder ik, hebben een opgeblazen gevoel van tarwe, toch zeker wanneer je er veel van eet (en ik eet graag veel :-)). Vanwege de hoge oplosbaarheid in water van spelt kunnen de belangrijke stoffen uit de korrel immers snel worden opgenomen door het lichaam. De nutriënten worden snel ter beschikking gesteld voor ons lichaam zonder dat onze spijsvertering hiervoor veel werk hoeft te verzetten. Vandaar dat ik intussen een heuse fan geworden van speltpasta! Speltpasta smaakt trouwens zo goed als volledig hetzelfde als tarwepasta. Het enige verschil is dat speltpasta een lichte nootachtige smaak heeft (maar in vele gerechten, en zeker in dit gerecht, past dit nu net perfect!) (veel mensen vinden speltpasta trouwens net veel lekkerder omwille van deze nootachtige smaak).

Pistachenoten? Pistachenoten zijn samen met cashewnoten, walnoten en amandelen uitmuntende leveranciers van proteïnen, gezonde vetten en mineralen. Pistachenoten bevatten bovendien de meeste antioxidanten onder alle noten. Ik ben trouwens een hele grote fan van noten in het algemeen voor wie het nog niet zou gemerkt hebben. In tegenstelling tot wat velen nog steeds denken, zijn noten trouwens helemaal geen dikmakers.

Ingrediënten voor twee personen:

 • – 1 sjalotje
 • – 2 teentjes look
 • – scheut witte wijn (mag zeer goedkope zijn)
 • – 2 courgettes in fijne reepjes gesneden
 • – 200 gr ricotta
 • – 70 gr parmezaan
 • – 40 gr pistachenoten (ongezouten!)
 • – 250 à 300 gr speltpasta
 • – half blokje groentebouillon, p&z en Italiaanse kruiden

Bereiding:

 • – maal de pistachenoten in de blender en zet opzij
 • – zet water op en wanneer het water kookt, laat je de speltpasta koken gedurende de tijd die de verpakking aangeeft;
 • – snij het sjalotje en de look fijn en bak aan in flink wat olijfolie; blus met een scheut witte wijn en laat uitkoken;
 • – snij intussen de courgette in fijne reepjes en wanneer de witte wijn grotendeels is uitgekookt, voeg je deze toe en laat meebakken;
 • – als de courgette bijna gaar is (5tal minuutjes), voeg je de ricotta, 50 gr parmezaan en 30 gr gemalen pistachenoten toe; roer alles en laat nog even koken zodat alles warm is; Kruiden met p&z, Italiaanse kruiden en een half blokje groentebouillon;
 • – serveer de pasta met deze saus en strooi er de rest van de gemalen pistachenoten en de rest van de parmezaan over.

Smakelijk!

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. misssexandthecity schreef:

  Heb het afgeprint en zal volgende week hier op tafel verschijnen, ziet er superlekker uit!

 2. Fruitlover schreef:

  Ik prijs mezelf gelukkig dat ik heb mogen ervaren hoe eerlijk dit is 😮 Gelukkig is lekker zo gezond 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s