Zalm met geroosterde broccoli, courgette en pikante wortelsalsa

on

wortel2wortel1

Vanavond stond dit gerechtje op het menu. De zalm kan je gerust ook door een andere vis vervangen. In dit gerecht draait het in essentie om de bijgerechten: geroosterde broccoli, geroosterde courgette en pikante wortelsalsa. Dit gerecht vraag echt niet veel werk (de courgette en broccoli gaan zo goed als gewoon de oven in en intussen maak je de wortelsalsa).

Voor de courgette

– nodig: 1 courgette en zeezout

– bereiding: de courgette in zijn geheel op bakpapier op een bakplaat de oven is (200 graden) gedurende 45 minuten; opensnijden en serveren met een beetje zeezout.

Voor de broccoli:

– nodig: 1 broccoli, olijfolie, peper, zeezout en 3 teentjes look

– bereiding: verdeel de broccoli in roosjes en doe ze in een ovenschaal; giet er flink wat olijfolie over; kruiden met peper en zout; drie lookteentjes pellen en in hun geheel erbij voegen; de oven in op 200 graden (dus bij de courgette) gedurende 20 minuten; voor het serveren de teentjes look verwijderen;

De wortelsalsa: de wortelsalsa is een gerechtje van Ottolenghi:

– nodig: 1 kg wortelen, olijfolie, 200 ml groentenbouillon (of 200 ml water en één groentenbouillonblokje), 1 sinaasappel, 1 citroen, 1 teentje look, 2 theelepels harissa, 200 gr griekse yoghurt, een handvol pistachenoten (ongezouten), peper en zout

– bereiding: schil de wortelen en snij ze klein; bak deze in een pan met een klein klontje boter en een beetje olijfolie; blus na enkele minuutjes met de groentenbouillon en laat de wortelen opstaan tot de bouillon is verdampt (en tot wanneer de wortelen voldoende zacht zijn); doe de wortelen in de blender samen met een beetje zout; snij een teentje look fijn en meng door dit mengsel; gebruik zeste van 1 appelsien en zeste van een halve citroen en voeg toe aan het mengsel; voeg de harissa toe en roer om; kruiden met peper; neem een kom en doe hierin de griekse yoghurt; meng door de griekse yoghurt citroensap en zeste van een halve citroen; schep op de yoghurt het wortelmengsel; werk af met grofgehakte ongezouten pistachenoten.

Smakelijk !

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s